Wie bestuurd het Noordpoolgebied?

Het Noordpoolgebied is eigendom als het om land gaat van de volgende landen:

Verenigde Staten, Rusland, Canada, Denemarken (Groenland) en Noorwegen.

Deze landen grenzen aan het poolgebied, en dat zorgt er dus voor dat deze landen bij het noordpoolgebied horen. Omdat het Noordpoolgebied niet van een land specifiek eigendom is, heeft er ook geen land echt totale politieke macht over het gebied. Op 28 mei 2008 kwamen de vijf aangrenzende landen op ministerieel niveau bij elkaar op Groenland om definitief een besluit te nemen over de Noordpool. Ze besloten daar dan ook om de ‘besturing’ van de noordpool verder in VN-verband te houden.

Naar aanleiding van de bijeenkomst is de commissie binnen de VN ‘The Law of the See Treaty’ extra aangescherpt, deze commissie neemt beslissingen omtrent het Noordpoolgebied en het beleid over het mogelijk ontginnen van de grond. Deze commissie werd in 1982 opgezet om de grenzen van de wateren te verbeteren, omdat er nog oude regels golden als het om de wateren ging. De oude regels zorgde ervoor dat het noordpoolgebied qua wateren nog vrij onduidelijk verdeelt werd, maar na de nieuwe afspraken waren de wateren rond het noordpoolgebied een stuk duidelijker verdeelt. Vier van de vijf landen erkennen de organisatie binnen de VN om te beslissen over de toekomst en eigendom van de Noordpool. Alleen de V.S. heeft de VN commissie nog niet erkent.

Grensoorlog op politiek niveau

Hoewel de grenzen van de wateren in orde waren, waren er ook nog problemen met de landgrenzen. De Russen kwamen op de Noordpool namelijk uit bij hun berekening van de loop van het Mendelejev- rif, waartoe Siberië̈ behoort. Wat kort gezegd betekend dat ze meer land zouden krijgen. In 2001 dienden ze dan ook bij de ‘Commission on the Limits of the Continental Shelf’, die onder ‘The Law of the See Treaty’ valt, hun claim in. Denemarken claimde in 2006 bij dezelfde commissie deels hetzelfde gebied. Volgens de Denen ligt de Noordpool op een uitloper van het Lomonosov-rif, dat bij Groenland boven water komt. Ook de Noren dienden in 2006 een gebiedsclaim in voor deels hetzelfde gebied, en Canada heeft tot nu toe geen claim ingediend maar ze zijn bezig met onderzoek om een eventuele claim in te dienen. Amerika heeft daarentegen geen rechten op een claim op land in te dienen omdat zij niet de commissie ‘The Law of the See Treaty’ erkennen en daarom ook geen recht daarop hebben.